Het langeafstandsfietspad LF Kustroute loopt over 617 kilometer van Cadzand-Bad in Zeeland naar Bad Nieuweschans in Groningen. Het maakt deel uit van de internationale North Sea Cycle Route, de 7.000 kilometer lange Eurovelo 12. De Nederlandse route is opgedeeld in tien etappes, maar daar kun je uiteraard van afwijken. Ik fietste op een mooie zomerdag van Castricum naar Den Haag, een tocht van zo’n 82 kilometer.

Iets voorbij Bakkum, na de infiltratieplassen in het Noord-Hollands Duinreservaat, kun je vanaf het uitzichtpunt in de verte IJmuiden zien liggen. De beruchte hoogovens van Tata Steel torenen boven de duinen uit.

Verderop nemen Schotse hooglanders een ochtendbad.

Twee poelkikkers – of kleine groene kikkers – gemoedelijk naast elkaar.

Drie rupsen van de sint jacobsvlinder, ook wel zebrarupsen genoemd, doen zich tegoed aan sint jacobskruiskruid. Zij leven uitsluitend op giftige kruiskruidsoorten en zijn door zich vol te eten met deze planten hun hele leven zelf giftig. Ook als ze zijn veranderd in de rood-zwarte sint jacobsvlinder.

Bij Velsen-Noord vaar ik met de veerboot over het Noordzeekanaal naar Velsen-Zuid. Gratis voor fietsers en wandelaars.

Nabij Santpoort-Zuid fiets ik langs de ruïne van Brederode, het restant van een 13e-eeuws kasteel. Willem I van Brederode, familie van de graven van Holland, liet dit bouwen op de uitloper van een strandwal als deel van de hoge heerlijkheid Brederode. De ruïne is van maart tot en met oktober van woensdag tot en met zondag open voor bezoek.

Een schitterende oude boom in Zuid-Kennemerland. Helaas gaat het niet goed met hem, maar daardoor is zijn bijzondere stammengroei wel goed te zien.

Vanaf een van de vele uitzichtpunten aan het fietspad verschijnt Zandvoort aan de horizon. De blauwe toren in het midden is de oude watertoren die momenteel wordt verbouwd tot een appartementencomplex.

En ik zoef verder, het meanderende pad over…

Een prachtige damhertman in de Waterleidingduinen vlak onder Zandvoort.

Iedere fietser kent het vast: warme gevoelens voor je fiets die geduldig staat te wachten om je weer verder te brengen.

De Nederlandse kust staat vol met restanten van de Atlantikwall, de 6.200 kilometer lange verdedigingslinie die de nazi’s tussen 1942 en 1945 langs de Europese kust aanlegden. Hier het restant van een antitankmuur, tussen Zandvoort en Noordwijk.

Bij Noordwijk fiets ik de Hollandse Duinen binnen, een nationaal park in oprichting dat loopt tot Hoek van Holland en alle dorpen en steden aan die kuststrook beslaat. Hierdoor ligt dus ook de stad Den Haag straks in een nationaal park. Eindeloze duinenrijen hier, en dat in onze dichtbevolkte Randstad. Dit is ergens tussen Noordwijk en Katwijk.

Op de buitensluis van Katwijk, waar de Rijn de zee in stroomt. Het is het eindpunt van de Limes, de oude grens van het Romeinse Rijk. Hier stond ooit het Romeinse fort Brittenburg (Lugdunum Batavorum). Tot 1752 kwamen bij eb nog resten van het fort tevoorschijn. Het Romeinse Limespad (LAW 16) begint hier, een 275 kilometer lang wandelpad dwars door Nederland naar Millingen aan de Rijn.
Ik fiets door, naar het zuiden…

… langs duinvalleien en zandkommen…

… duinmeertjes en waterplassen.

Een jonge vos langs de kant van het fietspad. Voor niets en niemand bang. Integendeel, als ik haar lieve woordjes toespreek, komt ze kijken of er nog wat eten te halen is. Als een hond zet ze haar pootjes tegen mijn benen. Maar voor een slok water, het enige wat ze van me kan krijgen, haalt ze minzaam haar neus op.

Schermbloemen, teunisbloemen en koningskaarsen, een veld vol wilde bloemen in Meijendel.

Het einde van mijn tocht over de Kustroute. Die buigt hier af naar rechts richting Scheveningen; ik sla linksaf naar de Watertoren uit 1874, en vervolg mijn weg langs de blauwe bol naar mijn huis in Den Haag.
Meer over die blauwe bol en Den Haag is te lezen in De blauwe bol – dwars door Den Haag.
Meer informatie over de LF Kustroute vind je hier >>>
Leuk verhaal 👍
Dankjewel!